Status

    18:e April 2024

Arkiv

Den 20:e Augusti - 2017

Läggevi borg.


Coppans Blogg



Mellan 1741 och 1890 låg ett av kronans sex krutbruk på holmarna vid Emån.
Området var livsfarligt. Drygt 30 arbetare jobbade med att få fram krut och det hände att allt flög i luften. Idag finns bara några husgrunder och ett par krutmagasin kvar som minner om den tiden.

Det äldsta krutmagasinet byggdes sannolikt vid 1700-talets mitt och var då en låg byggnad. Magasinet byggdes på 1950-talet om av Gunnar Läggeberger som var den nye ägaren till Läggevi. Han rev det gamla taket och lät bygga övervåningarna och tornen. Nederdelen, som utgjorde det egentliga krutmagasinet, gjordes om till bad- och bastuanläggning. Huset döpte han till Läggevi borg.

Så blev det gamla krutmagasinet bostad för arbetarna på möbelfabriken i närheten, och så fick det förbli till 1965. Därefter började förfallet.

Dagens ägare har ansökt om pengar för att kunna renovera och återställa det gamla magasinet, men myndigheterna har ansett att kulturvärdena redan är förstörda. Så nu väntar huset bara på att ramla ner i grustaget.

Coppans Blogg



Coppans Blogg



Innehållet som publiceras här omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfälten. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Kommenterarer på "Läggevi borg."

A CkWare Production. Copyright 1996 - 2024. NightMode - Where Do You Wanne Sleep Tonight?

Sidan tog 0.48 sekunder att skapa.

Du kommer INTE från en mobil enhet. Du använder INTE SSL
Din IP4 är 3.16.69.143.