Status

    25:e April 2024

Arkiv

Den 24:e Maj - 2019

Karlskrona #4 Aspö - Museum.


Museum för Rörligt Kustartilleri..

"På den natursköna ön Aspö i Karlskrona skärgård ligger Museum för rörligt kustartilleri. Museet visar upp en unik samling av det rörliga kustartilleriets förbandsmaterial.

Idag omfattar samlingen i princip samtlig material som funnits vid det rörliga kustartilleriet. Samlingen förklarades 2005 av en statlig utredning så unik att den inte får skingras.
"

Coppans Blogg



"Det rörliga kustartilleriets vagga stod på Oscarsvärn i Karlskrona.

Då regementet bildades 1902 var den rörliga beväpningen inte särskilt imponerande, den bestod av ett batteri med 12 cm kanoner m/1885, två batterier med 12 cm haubitser m/1891 samt några 57 mm kanoner och äldre kulsprutor och den var inte särskilt rörlig då man skulle omgruppera fick man göra det med handkraft.

Motoriseringen påbörjades under 1930-talet, men den stora utvecklingen skedde under andra världskriget och därefter.

Kustartilleriet var under sin tid mycket tekniskt och låg långt fram inom många områden, t ex robotutvecklingen påbörjades redan under 1950-talet.

Då regementet lades ner år 2000 var det ett av Sveriges modernaste förband med hög kompetens på samtliga områden inom rörligt artilleri.
"

Coppans Blogg



Coppans Blogg



Bara ett axplock av allt som fanns i muset..

Coppans Blogg



http://www.ka2.se/

Innehållet som publiceras här omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfälten. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Kommenterarer på "Karlskrona #4 Aspö - Museum."

A CkWare Production. Copyright 1996 - 2024. NightMode - Where Do You Wanne Sleep Tonight?

Sidan tog 0.49 sekunder att skapa.

Du kommer INTE från en mobil enhet. Du använder INTE SSL
Din IP4 är 18.191.239.123.