Status

    20:e April 2024

Arkiv

Den 30:e December - 2020

Ubåten Ulven..


Jobbar med denna..

Coppans Blogg



Coppans Blogg



"Ulven" gick under för 60 år sedan
PUBLICERAD 2003-04-14

Denna tisdag är det sextio år sedan ubåten "Ulven" minsprängdes och gick under med hela besättningen. Marinen hedrar under dagen de omkomna med minneshögtid och kransnedläggning vid förlisningsplatsen.
Dela på Facebook Dela på Twitter Tipsa om artikelLäs senare

Den största tragedin i ubåtsvapnets historia inträffade tidigt på kvällen den 15 april 1943, under det andra världskriget. Efter en övning på svenskt territorialvatten mellan Marstrand och Vinga gick ubåten "Ulven" på en mina, troligen tysk. I dag, på årsdagen av minsprängningen, högtidlighåller marinen de 33 besättningsmän som omkom. Ubåtsräddningsfartyget HMS "Belos" anländer på förmiddagen till olycksplatsen väster om fyren Stora Pölsan för minneshögtid och kransnedläggning.

När rapporterna kom om att "Ulven" saknades efter en övning, började pansarskepp och jagare genomsöka området där ubåten kunde antas vara, men räddningsoperationen försvårades av en kraftig vårstorm.

"Ulvens" syre förmodades räcka i sex dygn, vilket gav en frist att rädda eventuella överlevare ifall ubåten kunde hittas. Efter tre dygn kom rapporter om knackningssignaler ur djupet, vilket väckte hopp och intensifierade letandet. Hela svenska folket följde det förtvivlade sökandet - men först tre veckor efter försvinnandet hittade ett fiskefartyg "Ulven", på 52 meters djup.

Ryktet att besättningen överlevt förlisningen och långsamt gått en kvalfull kvävningsdöd till mötes i djupet spred sig snabbt. Undersökningen av det bärgade vraket och obduktioner av de omkomna, visade emellertid att besättningen sluppit detta öde. Fem man dog genast av minsprängningen. Vraket hade ett tre meter stort hål i skrovet, och havsvattnet hade rusat in och vattenfyllt "Ulven" så snabbt att den övriga besättningen i stort sett omedelbart drunknade.

"Ulvens" besättning hade alltså inte kunnat räddas, även om hon hittats långt tidigare. Knackningarna antogs vara bultar eller delar av vraket som lossnade av vattentrycket. För att en gång för alla få slut på spekulationerna och ryktesfloran sammanställde 1989 kommendörkapten Hans von Hofsten på ÖB:s uppdrag "Ulven - Redovisning av de faktiska omständigheterna kring ubåten Ulvens förlisning". Boken lämnar inget tvivel om att ubåtens besättning åtminstone slapp lidande.

Fram till den 11 maj visas en specialutställning om "Ulven" på Göteborgs Maritima centrum.

"Ulvens" undergång var långt ifrån den enda katastrof som drabbade svenska fartyg och direkt orsakades av det pågående andra världskriget. De tre jämsides förtöjda jagarna "Göteborg", "Klas Horn" och "Klas Uggla" sprängdes och sjönk den 17 september 1941 på örlogsdepån i Horsfjärden, troligen som följd av sabotage, och 33 man omkom.

Det svenska passagerarfartyget "Hansa" torpederades den 24 november 1944 av en sovjetisk ubåt, vilket kostade 84 människor livet

Innehållet som publiceras här omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfälten. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Kommenterarer på "Ubåten Ulven.."

A CkWare Production. Copyright 1996 - 2024. NightMode - Where Do You Wanne Sleep Tonight?

Sidan tog 0.51 sekunder att skapa.

Du kommer INTE från en mobil enhet. Du använder INTE SSL
Din IP4 är 13.59.243.194.