Step-down konvertern som skulle ge tre Ampere ut blev en besvikelse. Tror inte den ger mer än max 1.5 Ampere om så solen lyser och man inte är skitenödig..
Och det räcker inte så man får väl plocka fram det tunga artilleriet.
Rotade runt lite i projektlådan och hittade denna. Ska klara att leverera redan vid 4.5 Volt..
DC-DC Boost Converter 4.5V-32V to 5-42V 6A Step-Up Adjustable Power Supply.
Tanken från början var att minst två paneler alltid ska ha sol. Nu borde iafl fyra ha sol större delen av dagen (22 Ampere ut)..
Hade jag satt alla panelerna åt söder så hade jag fångat upp mer sol under kortare tid, men fått mer kräm troligtvis. Nu sprider jag ut dagen i stället, för jag klarar mig på två stycken (11 Ampere) för att ladda batterierna..
Det är iafl tanken för alla som funderar varför jag gjort som jag gjort.
Skulle skiten träffa fläkten och det är total kaos så går dom att flytta runt dessutom.
Mina "GeeekPi Raspberry" fläktar dök upp i dag så UPS:en så få lite friska fläktar.
Bär alltid emot att borra hål i saker, men det blev faktiskt helt ok..
Har ingen aning om luftflödet på dessa, men för dess storlek så ger dom ett väldigt bra flöde. Klart bättre än inget alls, och dom är knäpptysta dessutom.
Fick tummen ur och fixade det sista med 12V UPS:en till 4G modemet. Tog bara ett halvår eller nåt. Fick ett "fin" 10 AH:s batteri. Drog ju en TP över vinden direkt in i switchen i pojkrummet, så detta var det sista som var kvar att göra.
Snygg kabeldragning som alltid.
Nu går ta mig fasen allt som behövs i huset på antingen batterikraft, solkraft eller elverk om skiten träffar fläkten eller EON klättrar i stolpar igen.
De här små laddarna från Biltema är jag väldigt nöjd med faktiskt.
Har en UPS liggandes utan batteri som får hamna på batteripacket. Denna UPS startar upp även fast den inte har 230V, vilket dom gamla inte gjorde. Den kommer bara vara ansluten till batterierna, inte till nätet.
Fläkten i inverten låter rätt så mycket, och normalt sett så behöver jag inte > 800 Watt ut så jag tänkte testa detta i stället. Måste bara göra den tyst först så jag tog bort piezo sirenen så den inte piper hela tiden.
Nästa grej att fundera på är batteripacket. De här gamla sluttjänta startbatterierna från skroten ger väl knappt 50% ut längre. Dessutom så tror jag inte att dom är gjorde för så pass mycket kräm som jag kan skicka på nu..
Tror dom ligger på typ 15 Ampere:s laddningsström som max (Om man kollar nya Biltema batterier). När jag krämar på så ger panelerna 25-30 Ampere ut, så det borde ju innebära att det ligger lika mycket över polerna.
Två sånna här hade funkat bättre. Men det jag har funkar att fortsätta labba med ett tag till.
Så fort det blir lite ljust ute så ger panelerna lite ström. Även om det inte är tillräckligt för att ladda batteribanken så ger dom ändå tillräckligt för att driva 5 Volts prylar som te.x batteriladdare.
Ska klara 4,5-32 Volt in och ge 5-35 volt ut med 4 Ampere.
Kommentarer på "DC-DC step-up 4,5V-32V - DC-DC Step Down Adapter 12V"
Gjorde den inte så noga denna gången. Virket var mycket mer slaget denna gången och jag märkte att när den förra väl kom ut på gräsmattan så spelade det absolut ingen roll att man sprungit omkring med vattenpasset eller inte.
Det kommer funka ändå.
Saknar bara tre reglar på den andra sidan och sen så är det bara att kånka ut den och njuta av "fri energi". Allt medans Svensson sitter i TV soffan.
Kommentarer på "Here we go again - En panel till #2"
Postisen levererade panel nummer 6 och det mobila paketet åkte in. Den står på backen och är ändå inte gjord för regn och snö liksom. I stormen så välte den dessutom, men stativet rörde sig inte ur fläcken som tur var..
Har kvar mängder med prylar för att göra ett stativ till, så det får bli en kopia av det första med plats för fyra paneler om man vill. Denna kommer max ha två stycken riktade söderut när det är klart. Får jag ett likadant erbjudande på en panel till så tar jag det..
Då borde jag maxa dom 30 Amperen som regulatorn klarar.
Stommen klar. Har tyvärr bara reglar för den ena sidan..
Fick komplettera med lite skruv. Som sagt. Största orsaken till ett stativ just nu till är att jag fick panelen för halva priset och har hälften av det jag behöver redan.
Vet inte hur "riktiga" paneler man på hus beter sig, eller hur mycket dom levererar så här års. Oavsett volten så borde effektiviteten vara likadan tycker man.
Just nu så slutar dom leverera runt 17 snåret, och då menar jag att dom slutar ge så pass mycket att dom kan ladda batterierna.
Kommentarer på "Here we go again - En panel till #1"
Strömmen gick i morse vid ~06:00. Som vanligt efter det blåst. Det händer alltid, så det kom inte som en överaskning precis.
Drog i gång det lilla verket så det får jobba lite och fylla på batteripacket. När solen är uppe så räcker solpanelerna förhoppningsvis till för det jag behöver. Men det ser riktigt mulet ut.
Panelerna måste ge ~13 Volt för att regulatorn ska hoppa igång och göra sitt jobb.
Iom att denna går att ställa från allt mellan 5V till 20V så trodde jag ju att den klarade att köras på 5V också. Men icke.. Den dör redan vid 10-11 Volt.. Och dessutom så måste man göra den strömlös innan den startar igen.
Dessutom så skiter den i maxvärdet man ställer.. Har satt den att slå av vid < 11.5 Volt och > 19 Volt.
Insåg sen hur barnen tänkte.. MIN värdet är när den slå av.. MAX värdet är när den ska slå på igen. Logiskt egentligen. Slå inte på lasten förrens batteriet hunnit repa sig.
Leverans på en Lördag?! Knappast från Postnord. Fick min "Underspänningsskyddare" med EarlyBird i morse..
"Solpanelskollen" drivs ju enbart av panelerna, men kräver i sig självt 12 volt för att funka och beter sig väldigt skumt när den får för låg spänning.
Den här mackapären ska stänga av "Solpanelskollen" om spänningen från panelerna sjunker för lågt, men ändå visa spänningen ut från panelerna. Det är iafl tanken. Klart onödigt egentligen för ger panelerna så lite ström så gör dom ingen nytta, men jag vill ändå kunna se vad dom levererar.
En del saker jag märkte direkt (förutom att den antingen inte tycker om mig, eller har dåligt självförtroende)..
1. Kablarna var alltför korta. Både på 12V och AC sidan. 2. Det satt ingen säkring någonstans på DC sladden. 3. Fläkten startar direkt när den laddar, men på lägsta hastigheten antar jag (får se hur mycket den låter när den krämar på). 4. Den kändes lite plastig och knappen väldigt oprecis och "sladdrig". 5. Min gamla laddare har en anslutning på kontakten så man kan skifta mellan fastmontering eller använda klämmor. Saknas på denna. 6. Den är alltid på och dränerar batterierna fast man dragit ur kontakten.
Men den har som sagt fått bra betyg så funktionen kanske är helt ok och klarar den nu 10A så är jag glad att den har fläkt.
Nu är batteripacket fulladdat så jag kan inte göra annat än att sätta dit en säkringshållare och koppla in den.