Håller på att sätta dit en tempgivare i utblåset på pumpen för att kolla vilka tider och hur länge den går, osv. Offrade min sista utegivare, men det blir snyggare.
Allt som lyser, låter eller ger nåt livstecken går att övervaka
Slog på den och satte den på 17C och efter en stund så kom det kallluft. Efter 30 minuter så ställde jag om den till 30C och efter ett litet tag så slog den om till värme så jag antar att allt funkar som det ska
Dock så verkar tempgivarn inte stämma. 17C på pumpen verkar motsvara typ 21C i rummet. Innedelen är riktigt tyst. Dock vibrationsljud från utedelen som jag får kika på. Tyvärr inga livstecken som jag kan läsa med Arduinon för att få ut statestik
Kanske om jag sätter en givare i käften på den och kollar skillanden mellan rumstemp och luften som den blåser ut? Måste iafl flytta min rumstemp givare eftersom pumpen blåser rätt på den.
Om vi summerar vad jag lagt ut på allt så hamnar vi på:
Material = 2803:- Värmepump = 7500:- (2500:- mer än väntat).
Är riktigt nöjd med installationen. Förutom att innerdelen inte hamnade exakt där jag ville ha den.
Inga skarpa böjar någonstans. Håller man handen mot väggen bakom pumpen så känner man suget från fläkten så det var nog bra att sätta den så pass långt ut som jag gjorde.
Fick inte vara nån böj inom 20cm från anslutningen så det blev perfekt att lägga slangen ovanpå pumpen.
Satte dit vibrationsdämpare under fötterna på stativet för säkerhetsskull.
Anslutningen till slangpaketet sitter lite väl utsatt och öppet tycker jag.. Dom kunde gjort så att kåpan täckte hela anslutningen.
Egentligen så ville jag ha pumpen till vänster om hålet för att få optimalt luftflöde genom hallen och in till stora rummet. Men luftflödet går ju att justera till viss del.
Känns som om det blev en fin böj på slangarna.
Kunde satt pumpen famför hålet, men då känns det som om man inte har "koll" på hålet och krökningen av slangen dels att riskera att pumpen drar in kall tjuvluft om tätningen av hålet inte är 100%
Så här kommer det att se ut när det är klart. Mer orkar/kan jag inte göra i regnet i kväll..
Äntligen.. Kanske fel ända att börja med iofs.. Men jag ville se med ögat hur långt ut från väggen jag kan ställa pumpen innan jag börjar fixa fundamentet. Vill ju få ut den så långt som möjligt.
Och ja. Fönstrena ska målas om och fixas till. När jag får ner elräkningen så jag har råd.
Kina ökar sina utsläpp med 20 ggr sverige varje år. Men det är vi som får betala med påhittade skatter tack vare regeringen. Om vi så släpper ut allt vi kan så kommer vi inte påverka någonting i det stora hela.
Låg inte helt jämnt mot fasaden. Fyllde borrhålen med silikon och la en sträng bakom innan jag skruvade fast den riktigt mot väggen. Ser väl inte jättesnyggt ut kanske, men tätt.
Ska tåla 100kg mot tegelvägg. Knappast när den sitter skruvad i trä. När snön kommer får jag nog sätta stöttor framtill för säkerhetsskull. Ska fixa ett rasskydd för snön på taket ovanför pumpen sen också.
Lill-Lördag, dax för en iskall
Kostnad:
Silikon = 39:- Spruta = 19:- Skruv = 179:- (fanns bara i 100 pack) Torx Mejsel = 30:-
Torrt som öknen i sahara verkar det som.. Svårt att se i halvskummet. Ska vira toalettpapper runt alla kopplingar. Sen vill jag inte höra ordet vattenpump på ett väldigt bra tag
Själva bytet tog bara 15 minuter. Givetvis så var denna pumpen ännu högre än den gamla. Men specialaren från förra gången funkade Skulle ta patent på den. Måste vara fler som haft samma problem som jag..
Första kopplingen ser tät ut.. Skulle egentligen haft en PEM koppling med invärtes gänga, men dom var slut så det fick bli en muff i stället.
Men.. Givetvis.. Kommer en droppe var 5:e sekund. Skulle haft mer gängtejp. Jag får skruva isär den igen en annan dag. Men det känns liksom inte seriöst att behöva använda 100 varv gängtejp på en sån här installation.. Tror inte det kommer att hålla i längden.
Plastkopplingar är menade för andra plastkopplingar och att tätas av gummipackningar, och inte i gängorna som mässingskopplingar där man kör med lin och gängpasta. Man blandar inte kopplingar av olika material som jag gjort nu. Det är iafl mina erfaranheter efter alla dessa år
I bland när man använder mässingskopplingar så kan dom svettas ett tag innan dom "gonar" till sig har jag märkt. Tror inte det gäller plast och gängtejp iofs.
Annars så känns pumpen ok. Tyst och fin. Inte lika hög kapacitet som den gamla men den räcker perfekt för ett litet hus som mitt. Trycket verkar ligga på 3 bar i stället för 4 som den gamla (Bättre för mina gamla ledningar).
Perfekt pump att kånka till sommarstugen och slänga in i bilen igen på hösten. Men ingen permanentpump. Har t.o.m bärhandtag liksom. Hur ofta ser du nån bärandes på sin huspump?
Men man vet ju aldrig. Den får iafl sitta där den gör tills plånboken och nerverna lugnat ner sig
Kände direkt att detta inte var 100% ok. Skruvade man på mässingsmuffen direkt på plast gängorna så glappade det rejält. Skulle haft mer gängtejp. Gick åt en hel rulle.
Elförbrukningen Juni-Juli 2012 (Ljus Grå) - 2013 (Mörk Grå) - 2014 (röd). Ser ju iofs jätte bra ut, men det innebär typ "bara" 500 kwh i månaden, men, men..
Ny Kyl och Varmvattenberedare. Alla lampor bytta till lågernergi, en dator mindre, och ingen frys (frysfack). Ska bli intressant att se hur mycket värmepumpen ger (När den kommer upp, min nya vattenpump kom till posten i dag).
Försöker med ögat få en glimt av hur det kommer att se ut.. Kartongen är med lätthet så pass stor att alla krav på avstånd kommer att funka.
Kommer att räcka med ett murblock höjdledes, så egentligen behöver jag inte mura alls. Kommer dock att snygga till runt blocken och lägga ett nytt lager bruk under pumpen.
Om ni undrar så har jag sprutat på klorin för att ta död på mossa o sånt under. Funkar lika bra som ätticka men för en bråkdel av priset eftersom den kan späs till nästan ingenting. Tar lite längre tid bara. Testa själv om du inte tror mig.
Bästa vännen Gösta kom och inspekterade Han var med på den tiden huset byggdes och vet hur tjocka väggarna är och vilka material som användes, osv..
Funderade på om jag skulle bygga ett tak själv, eller köpa ett färdigt. Blev ett sånt här (tog den sista btw):
Man kunde ju tycka att samma märke (annan fabrik i kina iofs) kunde hålla samma kulör på sina produkter.
Tänkte först spraya om det så det matchar huset bättre.. Men det är "close enough".. Så det får vara.
Tung pjäs. Måste antagligen borra upp hålen så jag får dit några riktiga skruvar. Följde bara med expanderbultar för tegel/betong fasader.
Kostnad:
Tak = 799:- (svinpris för en plåtbit).
Nu börjar budgeten verkligen överskridas
Skulle vilja köpa ett kanalpaket också för slangarna, men det får vänta tills nästa månad. Tanken är att ha fundamentet uppe denna månaden och sätta ut pumpen nästa.
Köpte en luftrenare idag som förhoppningsvis tar bort den unkna doften i huset.
Jonisator lämplig för större rum (upp till ca 25 m²), men det går även med större utrymme men inte fullt så effektivt. Placera den gärna högt, till exempel på en bokhylla, för att få bäst spridning av jonerna. Koppla in jonisatorn och märk redan efter ett par timmar hur komforten ökar i rummet. Jonisatorn skickar ut jonerna helt utan rörliga delar, alltså ingen fläkt som låter eller drar ström.
Ozon (O3) är en gas bestående av tre syreatomer per molekyl. Ozon bildas naturligt i atmosfären. Ozon har en mycket karaktäristisk doft (den doft som uppstår efter åska). Ozon är starkt oxiderande och bryter därför ner föroreningar. Ozon bryts snabbt ner till vanligt syre (tar ca 15-60 minuter). Ozon är en mycket aggressiv gas och som har en stor teknisk användning både industriellt och i konsumentprodukter för att bl.a. desinficera luft och vatten, döda mögelsporer, bakterier och mikroorganismer. Ozon används ofta för att ta bort dålig lukt.
Köpte denna avfuktaren på vägen hem. Hela huset stinker ju gammal lada, och det går inte ens att torka tvätt uppe. Luktade som en bäver idag och får köra om tre maskiner tvätt igen
Pengar som skulle gått till värmepumpsinstallationen
Effekt: 320 W Temperaturområde: 5-35 °C Luftflöde: 80 m³/h Avfuktningskapacitet: 10 l/24 h Rekommenderad yta: 16-31 m²
Högskaftad marschkänga med nio hål i extra tåligt fullnarvigt läder med fodrat skaft. Tät plös ända upp. Snabbsnörning. Kraftigt mönstrad sula i gummi. Stålhätta.
Innersulan är i EVA, ett skum som består av tusentals skumbubblor som fungerar som celler. Detta för att ge dig bästa komfort när du behöver använda kängan under exempelvis ett långt 12-timmars pass.
Kommentarer på "Springerstiefel mit Stahlkappe schwarz"