Min amatörbeskrivning på antenner, längder och utförande.. Spånar mest inför nästa projekt..
Satt och klurade lite på antenner och längder osv.. Varför vissa antenner ser ut som dom gör, och är konstruerade som dom är..
Låt oss ta min Sirio-4000 som är 2.03 meter lång..
På 27 MHZ (11 meter) så är en radiovåg alltså ~11 meter . Den tekniska längden på antennen borde alltså vara ~11 meter. Men den faktiska längden är ~2 meter.
Det vore ju inte så praktiskt att köra omkring med 11 meter antenn på bilen, så det kompenseras med en spole. (Dra ut en fjäder och se hur lång den blir).
Alltså är längden på antennen väldigt viktig.
För lång eller kort resulterar i en hög SWR. Vilket kan beskrivas som effekt(?) som går tillbaks till radion.
Därför justerar man längden på den efter den frekvens man sänder på. Men te.x 11 meters bandet sträcker sig ju rätt så långt och man trimmar antennen för en viss frekvens.
Så det kommer aldrig att bli perfekt, men jag försöker alltid att eftersträva en SWR som är under 1.5.
Att fippla med värden under det innebär oftast nån cm plus/minus och sitter man på taket så är det inte så roligt längre.
Min första antenn var från fabrik justerad till 11 meters bandet.. Men den andra som är tänkt att funka till en radio på 69MHZ måste klippas av för att justeras i frekvens eftersom den är mycket bredare i frekvens.
Får klura lite på denna. man vill ju inte klippa för mycket precis..
I-landsproblem.. Men vi lever ju i ett sånt(?).. Medans Svensson kollar på TV som vanligt..
Pling-Plong.. Hemleverans från Gislaved i dag. Fick lite nya antenner..
Denna är "bara" 1.5 meter, och "fri höjd" ska visst vara 4.5 meter.
En jag som jag retar mig på är att taket är välvt en aning.. Så står bilen blixtstilla så är dom aningen "kobenta".. Men vad fasen, när man kör så kommer dom ju alltid att svaja lite.
Kommer dröja ett tag innan nummer 2 får en polare i andra änden, men man måste ju börja någonstans.
Min gamla Sirio som satt på Berlingon stod i skramvrån så det var bara att sätta i gång. Var lite orolig för att gummit skulle torkat, men den kändes helt ok.. Smörjde in foten med lite motorolja.
Och renslipade plåten så gott det gick. Kanske plockar ner den och gör ett bättre jobb senare när jag testat den och vet att den fortfarande funkar..
Det kommer bli en antenn till i framtiden. Därav placeringen. Blir troligtvis en för 69MHZ bandet..
SIRIO Hi-Power 4000:
Frekvensområde : 26-28 MHz. Effekt : Max 600 Watt (CW). Matrial : Stål 17/7 PH. Anslutning : Fot inkl ca 4m kabel, ej kontakt. Längd : ca. 203 cm. Vikt : ca. 500g.
2 Meter lång och bland det bästa som fanns att få tag i för 5-6 år sedan. Ligger fortfarande på ~700:- Kunde inte ens tanka på Shell i nybro utan att ta i taket.
Vad fasen är BTU och vad innebär det? Verkar dyka upp hela tiden när man pratar om luftkonditionerare.
AIRCONDITION PROKLIMA AC 7000BTU.
Min ligger alltså på 7000 BTU. Btu (av British thermal unit) är en enhet för energi som står utanför SI. Btu definieras som den värmeenergi som krävs för att höja temperaturen på 1 pund (0,454 kg) vatten 1 grad Fahrenheit från 39 till 40° F (3,8 till 4,4° C). Vid effekt används Btu/h (Btu per timme).
Vilket bara rör till det i skallen..
Vilket i mitt fall alltså innebär (7000): 300 (sq. feet) = 27.870912 m2
Summan av kontentan borde vara att har man för lite BTU så går kompressorn hela tiden. Med för stor BTU så blir det för många av/påslag av kompressorn för att den ska trivas.. Så lagom är bäst..
Kommer nog funka helt ok känns det som.. Klart mycket bättre än tidigare iafl.
Denna tillsammans med luftpumpen i hallen satt på kyla borde räcka för att dom inte ska gå hela tiden(?).. Annars så blir sommarpresenten i år en luftkonditionerare till.. Nöjer mig med 24 grader iofs..
Bara luften dom transporterar bort borde räcka om det inte är > 25C utomhus(?).
Redan nu så märks det en j*kla skillnad på luften inomhus måste jag säga, men snart kommer det vara > 28C inomhus och luften kommer att stå blixtstilla i normala fall.
Pallar inte med det längre.
Så det blir lite labb bara för att det är kul och se/känna skillnaden. Eller snarare lukta på kanske.
Mitt fina fläktfäste hamnade ovanför källardörren i stället.
Skaffade en "riktig" fläkt till och tryckte in den i en kanal nere i källaren där det tidigare satt en vedspis. Snyggt värre, men innan jag lägger tid och energi på att göra något snyggt så vill jag se om min tanke funkar.
Funkar det så tänkte jag knöka dit en 125 fläkt.
Hittade en hyffsat billig på bauhaus som klarar 185 m3/h(!), och det skulle göra underverk i/för källaren och säkert för hela huset.
Lite fler prylar till första ventilationssvängen inne i huset. Dvs fixa så mycket som möjligt, så snabbt som möjligt, så enkelt som möjligt.. Och så billigt som möjligt..
Andra sidan täppt så varken fyrbenta (eller med fler) vänner bestämmer sig för att hälsa på. Erfarenheten säger att destå mindre ben dom har, ju bättre är det.
Sen en billig 230V fläkt från Jem&Fix jag tänkte testa.
Köket är granne med vad som förut var ett skafferi, så det sitter två ventilationshål mot utsidan där inne. Hade en ventil kvar, så... Varför inte...
Höll på att sluta illa iofs..
För att komma åt att borra så var jag tvungen att huka mig över kökskåpen och hålsågen fastnade, så det det blev ett kast som nästan fick mig att flyga av stegen..
Nu sitter det en ventil ovanför källardörren också. Och undertrycket i källaren räcker för att man ska känna suget i den med handen.
Nu har jag gjort den snabbaste, billigaste och enklaste förbättringen som jag kan. Nästa steg blir att montera en kanalfläkt på vinden och sätta fler utsug i rummen.
Det skulle inte kosta så där jätte mycket, men det är ett j*kla jobb.
Men nästa grej att fixa är en anslutning till min air-condition så man kan leda ut varmluften på ett vettigt sätt. Skulle räcka med att bara köra fläkten i den dagtid om man bara hade nånstans att koppla in den.
Problemet är att anslutningen till den är 150mm, det skulle bli ett j*kla hål i väggen som jag inte är sugen på att göra just nu. Krävs lite planering.
Fast denna väggen hade tydligen två lager trä och min hålborr är bara 30mm så det blev lite svärandes innan hålet var klart..
Sagt.. Och gjort.. Måste ju testa.. Och gissa om jag blev förvånad..
På maxvarv så slår den ut vilken badrumsfläkt som helst.. Och klart lika bra luftflöde som man normalt känner från utsugen i ventilationen på te.x jobbet.
Och funkar att haka på 12 Volten till kamerorna på vinden så jag slipper dra el.
Men den låter, och kommer säkert inte att hålla så länge(?). Men jag ska leta antingen efter en annan fläkt, eller ett passande motstånd för att få ner varvtalet.
Klart intresssant, och värt att spinna vidare på..
En 80 mm:s fläkt borde kunna flytta 30-50 m3/h luft(?), beroende på varvtal och utformning så klart. Ventilationsfläktarna på te.x Jula eller Jem&Fix verkar ligga på typ ~180 m3/h.
Men 40 m3/h är avsevärt mer än 0 sist jag kollade.
Det borde innebära att den klarar att omsätta luften i hallen 2-3 gånger i timmen(?). Men Ytan är ju både höjd och bredd liksom..
Skulle helst vilja he en gammal hederlig 2 pinnars fläkt med fast varvtal..
Kör jag denna 4 pinnarn utan styrning så går den på maxvarv hela tiden, och då kommer den inte hålla särskilt länge.
Sen vet jag inte hur mycket skillnad det kommer att göra. Håret kommer ju knappast att stå rätt ut av fartvinden. Standarden verkar vara 100mm, men oftast kopplad till nån mekanisk ventilation.
Förhoppningsvis så räcker draget från skorstenen plus ventilationskanalerna att bilda så pass mycket undertryck så ventilen ovanför källardörren suger med sig lite luft iafl. Vi får se.. Kan inte bli sämre iafl..
Fick en leverans med bl.a lite kontakter och switchar i dag. Tanken var att löda om en högtalare så det går att koppla in hörlurar och enkelt switcha mellan dom två.
Offrade en gammal PC högtalare för att testa med..
Funkade klockrent, men ljudet ut ifrån radion är för ljust. På gränsen till skränigt, så frågan är om det bli bättre i slutändan.