Plättar (2 pers) :
1 st Ägg.
0.5 tsk salt.
1.5 tsk socker.
3 dl mjölk.
2 dl vetemjöl.
0.5 msk smör.
Lussebullar:
50 g jäst. (En påse torrjäst på 12g motsvarar 50g färsk jäst).
175 g smör eller margarin.
1g saffran.
2 dl socker.
5 dl mjölk.
1/2 tsk salt.
900g vetemjöl.
mjöl till utbakning.
1 ägg till pensling.
Smula ner jästen i degbunken.
Smält matfettet.
Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel.
Rör ner saffranet i det smälta matfettet.
Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37°C.
Rör ut jästen i lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, socker och salt.
Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
Strö lite mjöl över degen.
Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.
Knåda ev. i resten av mjölet.
Baka ut julkusar, flätor eller längder.
Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter.
Sätt ugnen på 200°C.
Pensling och garnering:
Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin.
Grädda julkusarna mitt i ugnen 8-10 minuter och längder och flätor i nedre delen av ugnen 15-20
minuter.
Låt brödet svalna på galler under bakduk.
Grilljering till julskinka:
1 dl senap.
2 äggulor.
2 msk strösocker.
1-2 dl ströbröd.
Äggröra (1 port.)
4 ägg (rums temp.).
2 msk grädde.
1 msk olivolja.
0.5 tsk Salt.
0.5 tsk Svartpeppar.
Vispa sönder äggen i en bunke med grädden, salt och peppar.
Värm i en panna på lite över medelvärme under omrörning tills äggen blir en fast men krämig röra.
Janssons frestelse:
gul lök.
mjölig potatis.
smör.
ansjovis.
vispgrädde.
mjölk.
ströbröd.
Falukorvsgratäng:
300 g pastaskruvar.
En halv falukorvsring.
Bacon.
Cocktailtomater.
2 1/2 dl vispgrädde.
200g smaksatt färskost.
1 burk (stark) Ajvar.
Salt och svartpeppar.
Ett paket riven mozzarella.
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka pastan al dente och låt den rinna av i ett durkslag. Häll pastan i en ugnsform.
Skär falukorven i tunna skivor och sprid ut dem jämnt över pastan.
Skär tomaterna i klyftor och strö ut dem ovanpå.
Vispa ihop grädde, färskost och ajvar.
Smaka av med salt och peppar.
Ringla ner såsen i formen och strö osten ovanpå.
Gratinera tills osten får en gyllenbrun färg.
Brunsås
2 msk smör.
2 msk vetemjöl.
3 dl vatten.
1 buljongtärning.
1 dl vispgrädde.
1/2 msk kinesisk soja.
salt och peppar.
Dipsås (chips)
2 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1/2 dl Fanta apelsin
1/2 msk chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
salt & peppar
1 tsk sambal oelek för mer hetta
cayennepeppar